Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Sterrenwacht Bakkum, Aanmelden als Belangstellende om Waar te Nemen

Het is niet gelukt om de sterrenwacht weer in november 2019 te gaan gebruiken. Een aantal zaken vielen tegen bij de renoveren, maar we verwachten de gerenoveerde Sterrenwacht Bakkum toch binnenkort weer in gebruik te nemen.

De Sterrenwacht is dan weer in goede staat, die het doen van waarnemingen mogelijk maakt. Alleen de koepel dient in het voorjaar 2020 nog van twee nieuwe coating-lagen voorzien te worden.

Naast de renovatie hebben we ook een vrijwel nieuwe Celestron C11 telescoop op een prima GOTO-montering gekregen. Die telescoop heeft een flink grotere diameter. (280 mm) dan in het verleden, waardoor we meer interessante objecten kunnen zien.

De waarnemingen zullen gebeuren onder leiding van één van de waarneemleiders: Rob Steegs, Caspar Tielemans en in de toekomst enkele andere leden.  Er komt een appgroepje voor wie de kijker wil gebruiken.

De procedure voor een waarneemavond is als volgt:

  • Belangstellenden staan op een mailing lijst, met adres: 
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
  • Er wordt een datum geprikt met gunstige weers- en maanlicht verwachtingen, meestal binnen 7 dagen.
  • Er wordt een e-mail verzonden aan alle belangstellenden, met het verzoek zich aan te melden voor de betreffende avond. Tevens kunnen wensen m.b.t. de waar te nemen objecten kenbaar worden gemaakt.
  • Een dag van tevoren wordt een nieuwe e-mail gestuurd, met meer details, en ter herinnering.
  • De dag zelf wordt om 18:00 een go/no-go gestuurd.
  • De belangstellenden verzamelen bij Johanna’s Hof, Johannisweg 3, Bakkum, worden daar door de “assistent” opgevangen en begeleid naar de sterrenwacht.
  • Intussen heeft de waarneemleider de kijker operationeel gemaakt, en kan het waarnemen beginnen.

Als u dus belangstelling heeft om mee te doen met één of vele waarneemavonden dient u zich aan te melden bij de waarneemleiders . Stuur hen een mailtje via bovenstaande link 

Naast waarneemavonden heeft u wellicht ook belangstelling om een “praktijkcursus waarnemen” te volgen, die ook door één van de waarneemleiders verzorgd zal worden. Succesvol volgen van die cursus maakt dat u dan zelfstandig met de apparatuur in de sterrenwacht kunt omgaan. Maar het zal u ook enorm helpen om zinvol met uw eigen telescoop vanuit uw tuin waarnemingen te doen. Indien u daar ook belangstelling voor heeft, geef dat dan aan in uw e-mail.