Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Op vrijdag 23 februari aanstaande gaan we weer verder met ons lezingenprogramma. Die avond wordt er een voordracht gehouden door Rob van Gent met de titel:

 

De Arabische sterrenkunde en haar rol in de islam

 

Zoals gebruikelijk is deze bijeenkomst van 20.00 tot 22.00 uur in het Wijkcentrum "Thuis in Overdie" , Van Maerlantstraat 10, 1813 BH, Alkmaar

Toegang; voor Metiusleden gratis, voor anderen Euro 6,-

 

Hier de lezing in pdf

 

Voorafgaand aan de lezing zijn de leden van de vereniging uitgenodigd voor de Algemene leden vergadering van 2024. Deze begint om 19.00 uur.  Agenda ten andere stukken zullen per mail worden verstuurd.

 

Het gouden tijdperk van de Arabisch-Islamitische sterrenkunde duurde van de 8ste tot de 18de eeuw. Deels uit godsdienstige motieven en deels vanuit puur astrologische, filosofische en wetenschappelijke belangstelling werden de bewegingen van de hemellichamen ook in de tot de Islam bekeerde gebieden nauwkeurig bestudeerd en beschreven.

Op deze manier werden vele oude tradities uit de antieke sterrenkunde voortgezet en, waar nodig, aangevuld met nieuwe waarnemingen en rekenmethoden.

Veel inzichten uit de traditionele Islamitische sterrenkunde zijn vandaag nog steeds relevant en worden onder meer toegepast in de regeling van de islamitische kalender (zoals de bepaling van het begin en het einde van de Ramadan), de berekening van de vijf verplichte gebedsperioden en de bepaling van de gebedsrichting (kibla) naar Mekka.

 

 

LezingGentFoto1

 

 Rob van Gent (1953) studeerde sterrenkunde aan de Universiteit van Utrecht waar hij zijn Ph.D. in Sterrenkunde behaalde in 1989. Van 1989 tot 1999 was hij Curator Sterrenkunde en Wiskunde aan het Museum Boerhaave te Leiden. Van 2001 tot 2002 werkte hij als sterrenkundige software ontwikkelaar in de High Performance Computing Group aan de Faculteit Natuurkunde en Sterrenkunde van de Universiteit van Utrecht. Van 2005 tot 2014 werkte hij aldaar als research associate aan het Institute for History and Foundations of Science, waar hij meehielp de Christiaan Huygens Web te ontwikkelen, onderzoek deed naar Nederlandse wetenschap in de 17de eeuw en deelnam aan een gezamenlijk project voor onderzoek naar de geschiedenis van de Nederlandse hemelcartografie. Sinds 2014 werkt hij als wetenschappelijk onderzoeker aan het Wiskundig Instituut van Utrecht.

Zijn belangrijkste interesses zijn kalenders, chronologie, de geschiedenis van astrologie, cartografie, navigatie, stellaire en planetaire astronomie en alles wat maar enigszins aan deze onderwerpen gerelateerd is.